Vertrouwen

oogoperatie.jpg

Vertrouwen

In vertrouwen naar zelfvertrouwen

Afgelopen dinsdag ben ik geopereerd aan mijn linkeroog. Ik zag er, ondanks mijn bijna -10, met lenzen of een bril best goed mee. Maar ik heb aan beide ogen glaucoom = een te hoge oogdruk, waardoor er langzamerhand steeds een stukje van mijn gezichtsveld verdween. Rechts mis ik ongeveer een derde van mijn gezichtsveld, maar links mis ik tot nu toe nog maar zo’n 10%. Met druppels is bij mij de oogdruk niet goed stabiel te krijgen. Toen mijn oogarts, dokter Schwartzenberg van het Groene Hart Ziekenhuis, voorstelde een buisje in mijn beste oog te implanteren om die druk beter te stabiliseren, heb ik ja gezegd. Ondanks het feit dat het een nieuw soort drain is, waarmee hij nog geen ervaring had. Ondanks het feit dat ik de eerste tijd eerder slechter zou zien dan beter.

Een jaar geleden begon ik, na 22 jaar als docent Frans en docentcoach te hebben gewerkt aan het Krimpenerwaard College, aan de opleiding Coach Intensive van NONONS, waarvoor ik slaagde in april, en inmiddels heb ik al een flink aantal mensen kunnen coachen op verschillende thema’s.

Wat is de link? Het woord vertrouwen. De laatste dagen kon ik niet lezen, fietsen, wandelen, Netflixen of wielrennen kijken op tv, mijn favoriete bezigheden en had ik veel tijd om na te denken. Toen ik met mijn pijnlijke ogen dicht op bed lag besefte ik wat een vertrouwen ik in mijn oogarts heb om me aan mijn beste oog te laten opereren en zag ik de link met wat een vertrouwen het vergt om aan je coach te vertellen wat je dwars zit, waar je pijn zit, wat je zo graag zou veranderen, maar wat je in je eentje niet lukt.

Zoals ik vertrouw op de kennis, het inschattingsvermogen en de vaardigheid van mijn oogarts, hebben mijn coachees vertrouwen in mij. Net als ik nu door de pijn van de hechtingen die iedere keer dat ik knipper een schurend gevoel geven heen moet, moeten zij ook soms door pijn heen om een stap vooruit te kunnen zetten. Net als ik, behalve in mijn oogarts, ook vertrouwen moet hebben in de helende kracht van mijn lichaam, kunnen mijn coachees leren te vertrouwen op zichzelf. Want dat is altijd het doel van mijn coaching: ik wil je leren te vertrouwen op de kracht in jezelf: de kracht om te veranderen, de kracht om te accepteren, de kracht om zelfstandig je pad te vervolgen.

Hier een voorbeeld daarvan: je wilt graag meer balans tussen werk en privé, maar voelt je zo verantwoordelijk voor je werk, je leerlingen of je klanten dat je in het weekend en ’s avonds nauwelijks aan ontspannen toekomt. We kunnen dan eens goed luisteren naar die Innerlijke Criticus die jou altijd weer aanspoort om het nog beter te doen: om een nog mooiere PowerPoint te maken, om je les nog gedetailleerder voor te bereiden, je tekst nog eens aan te scherpen, maar ook nog beter je best te doen bij het sporten, meer aandacht te besteden aan je alleenwonende moeder. Waarschijnlijk heeft dat deel van jezelf je veel gebracht, je gestimuleerd om hard te studeren, erg je best te doen in je werk waardoor je succesvol bent en financieel onafhankelijk. Maar een ander deel van jou wil graag wat meer genieten van je vrije tijd, naar een museum kunnen gaan, kunnen wandelen en lunchen met een goede vriendin zonder dat je Innerlijke Criticus je eraan herinnert dat er thuis nog werk op je ligt te wachten, dat je eigenlijk nog zeker 2x naar de sportschool moet deze week. Het besef dat je jezelf op die manier veel plezier onthoudt kan pijnlijk zijn en zelfs even verdrietig maken. Maar vanuit dat besef kun je stapjes zetten naar genieten zonder ‘maar’ door bewust in het moment te zijn en te leren om de stem die zegt dat de plicht roept even uit te zetten. Uiteindelijk kun je daardoor beter ontspannen en de week met nieuwe energie beginnen.

Een ander voorbeeld van vertrouwen leren hebben in de kracht in jezelf: je hebt een nieuwe baan en daarbij hoort dat je beoordelingsgesprekken krijgt met je teamleider. Ook al benoemt deze ook je positieve punten, jij hoort alleen de verbeterpunten, klapt dicht en slaapt er slecht van. Je krijgt het gevoel dat je je werk niet goed doet en wordt onzeker, waardoor je ook inderdaad minder gaat presteren. Door jou veel vragen te stellen en voorbeelden te laten benoemen van andere situaties waarin je hetzelfde gevoel ervaart, kunnen we erachter komen wat hier in jouw onderbewustzijn speelt. Het kan zijn dat je je door een nare ervaring vroeger hebt gewapend tegen kritiek door een harnas van onkwetsbaarheid aan te trekken. Dit kan vele jaren hebben gewerkt, maar nu je van baan bent veranderd en voor het eerst sinds lange tijd weer beoordeeld wordt en er ook verbeterpunten benoemd worden, kan er een gat in dat harnas komen en weet je even niet hoe je daarmee om moet gaan. Er kunnen dan emoties bovenkomen die je lang hebt weggestopt. In de coaching kunnen we in een veilige setting ruimte geven aan die emoties. Soms is dat eerst pijnlijk, want er kan oud verdriet boven komen drijven. Door oefeningen kan ik je leren die emoties te accepteren en er te laten zijn zonder ermee samen te vallen. Je kunt dan gaan begrijpen dat je jezelf tekort doet als je niet kunt leren zonder jezelf toe te staan fouten te maken. In kleine stapjes kun je leren open te staan voor kritiek. Dat is niet altijd makkelijk, maar het leert je ook je bewust te worden van wat je kan. Dat geeft je weer genoeg zelfvertrouwen om met kritiek om te kunnen gaan en ervan te leren.

Soms kan een traject ook kort en krachtig zijn. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om met nieuwe situaties om te gaan? Het besef dat dit eigenlijk voor iedereen geldt helpt al. Een oefening waarin je de angst visualiseert en in gedachten ondergaat helpt om die angst te kunnen relativeren. In een paar sessies kun je leren met de angst onder je arm een nieuwe situatie met zelfvertrouwen en nieuwsgierigheid tegemoet te gaan.

Benieuwd naar wat ik als coach voor jou kan betekenen? Bel me of vul het contactformulier in en we maken een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek.