Help, mijn puber is thuis
Voor veel ouders kwam het als een schok: de scholen gingen dicht en ineens was hun puber hele dagen thuis. Geen school: de natte droom van iedere puber, maar niet van hun ouders. Voor iedereen is het een ongewone situatie waar we de komende tijd mee om moeten gaan. Er zijn dingen die moeten en er zijn dingen die nu ineens kunnen. Waarschijnlijk biedt de school van nu digitale lessen in de een of andere vorm aan. Het begrip huiswerk heeft een nieuwe betekenis gekregen. Daarnaast is er nog veel tijd om in te vullen in een situatie die voor ons allemaal nieuw en dus onwennig is. Om de komende tijd samen goed door te komen hier wat tips voor ouders:
Verantwoordelijkheid: geef je puber de ruimte en verantwoordelijkheid die hij of zij aankan: een brugklasser heeft meer sturing nodig dan een eindexamenleerling, maar de onderlinge verschillen zijn groot. Jij kent zelf je kind het beste; vertrouw op je gevoel en blijf praten met elkaar.
Plannen: meestal niet het sterkste punt van je puber. Een planning biedt echter structuur en geeft ritme aan de dag. Kijk welke mogelijkheden de school van jouw kind biedt voor digitaal onderwijs en maak samen een planning voor de dag/week met ruimte voor schoolwerk en ontspanning of nog beter: laat je zoon/dochter een planning maken en kijk daarna samen of het haalbaar is. Als hulpmiddel kun je planner gebruiken die je zelf kunt invullen.
Beweging: is belangrijk, dat weten we allemaal. Stimuleer je puber om binnen of buiten te bewegen. Sommige scholen geven online gymles, de sportschool heeft ook vaak workouts die je online mee kunt doen of geeft buiten les. Zolang het kan en mag is het ook heerlijk om zelf buiten te bewegen: even wandelen, fietsen, hardlopen. Als je kind dat samen met een ander doet, laten ze dan wel letten op de social distancing. In ieder geval: maak ruimte voor beweging in de planning!
Controle: daar houdt je puber niet van, maar jij kunt het moeilijk loslaten. Zet het om in aandacht en belangstelling en ga uit van vertrouwen.
Ontdek je talent: meer tijd thuis betekent meer tijd voor je puber om zijn/haar talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Koken, bakken, creatief van oude kleding iets nieuws maken, muziek maken, zingen, dansen, een blog schrijven of misschien wel anderen helpen: geef hem/haar de ruimte om ook aan deze dingen tijd te besteden.
Mens erger je niet. Erger je je aan het gedrag van je puber? Loop even weg uit de situatie. Bedenk dat je nu meer ziet en hoort dan anders waardoor er meer kans is op irritatie. Is het echt iets belangrijks? Maak het op een goed moment op een rustige manier bespreekbaar.
Sociale contacten: wij mensen zijn sociale wezens en hebben elkaar in moeilijke tijden extra hard nodig. Onze nieuwe realiteit is dat we vooral contact kunnen hebben via WhatsApp, Facetime, Zoom e.d.; ga samen op zoek naar de balans tussen real time en virtual time.
Qualitytime: gelukkig zijn er ook positieve kanten aan de coronacrisis: waarschijnlijk heb je nu meer tijd voor samen: samen wandelen, fietsen, hardlopen, koken, bakken, maakt niet uit wat je doet. Ervaar wat dit voor moois oplevert.
Helpen, geen taken. Je kind kan vast meer dan jij en hij/zij denken. Vraag of hij/zij jou wil helpen door b.v. de hond uit te laten, de badkamer schoon te maken, boodschappen te doen, je fietsband te plakken of te koken. Neem de woorden taken en moeten niet in je mond, maar heb het over helpen, elkaar steunen in deze moeilijke tijden en denk aan:
Complimenten: ook een schijnbaar onverschillige puber vindt het fijn om complimenten te krijgen. Prijs hem/haar als de planning is gemaakt, het schoolwerk is gedaan, als hij/zij je ergens mee geholpen heeft en laat je niet misleiden door de lauwe reactie die je misschien krijgt: het complimentje komt echt wel binnen.
Angst: we zijn allemaal bij vlagen bang voor wat ons te wachten staat, bang voor de onzekerheid waarin we nu leven. Wees niet bang om dat toe te geven, durf de angst bespreekbaar te maken en wuif de gevoelens van jezelf en je kind niet weg. Door er samen over te praten verdwijnt de angst niet, maar laat je merken dat het niet vreemd is dat je bang bent en kom je dichterbij elkaar. Vraag ook waar je kind informatie vandaan haalt en laat zien welke informatiebronnen jij gebruikt en betrouwbaar vindt; zo kun je voorkomen dat je kind bang wordt gemaakt door nepnieuws dat soms rondgaat op sociale media.
Humor: samen lachen maakt moeilijke tijden draaglijk. Pubers hebben vaak een bijzondere vorm van humor en weten allerlei grappige filmpjes te vinden op internet terwijl jij weer andere video’s doorgestuurd krijgt via jouw netwerk. Leer elkaars humor kennen en waarderen.
Leren van je puber: jouw zoon of dochter kan vast dingen die jij niet kan. Vraag hem/haar bijvoorbeeld je eens te helpen bij het maken van een PowerPoint of Prezi, vraag hem/haar oma of opa te laten zien hoe je facetimet, Zoomt of Skypet of laat je inwijden in de wereld van Instagram. Jij leert wat en je zult je puber zien groeien.
Succes lieve ouders van lieve pubers; maak er samen een positieve tijd van!
Wil je meer weten, bijvoorbeeld over hoe je lastige onderwerpen bespreekbaar maakt, voorkomt dat een situatie escaleert of hoe je een goede planner maakt? Neem contact op met mij voor persoonlijk advies of een 1-op-1 (online) coachsessie.