Ouders&Pubers

ouders en pubers (1).jpg

Al sinds 1983 werk ik met jongeren. Eerst als huiswerkbegeleider, later als docent en mentor. En ook niet onbelangrijk: ik ben moeder van twee zoons die natuurlijk ook eens puber waren. Een ongelooflijk boeiende levensfase met veel vragen zonder antwoorden en dagen vol emoties. Soms is er angst en onzekerheid, maar vaak is er ook veel lol en een gevoel van onkwetsbaarheid, terwijl je tegelijkertijd heel kwetsbaar bent.

Ouders(s)

Ik herken mijn eigen kind niet meer. Dat klopt: je kind is geen kind meer, maar een puber, of liever: een jongere. Dat vergt een andere aanpak en het vinden van de juiste aanpak is best lastig. Hoe ga je om met huiswerk, vrienden, feestjes, social media, mobiele telefoon? Welke regels wil je bij jou thuis? Wil je wel regels? En wat als je kind zich er niet aan houdt? Helaas: ik heb hiervoor geen kant-en-klaar recept: dan schreef ik een handleiding en waren alle ouders en pubers voor altijd geholpen. Wat kan ik wel voor je doen? Ik kan jou coachen op de relatie met je kind, dat betekent dat ik goed luister en doorvraag naar jouw behoeften en vragen. Zo komen we samen tot een realistisch en concreet doel. Dat gaat verder dan bijvoorbeeld: Ik wil een betere sfeer in huis. We onderzoeken dan eerst eens wat jij verstaat onder een betere sfeer, hoe de sfeer nu is en kijken dan hoe jullie die kunnen verbeteren.

Omdat het hier gaat om relaties, werkt het vaak beter als ouders samen komen. Ik kan ook je zoon of dochter coachen. We wisselen dan individuele sessies af met gezamenlijke gesprekken. De gesprekken kunnen face-to-face of (deels) online plaatsvinden.

Interesse? Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Puber(s) = Jongere(n)

Hoe fijn is het om een puber te zijn? Je wilt waarschijnlijk helemaal niet zo genoemd worden. Toch ben je geen kind meer, maar ook nog geen volwassene. Zullen we je ‘jongere’ noemen? Wat betekent dat: jongere zijn? Je zit in een fase waarin veel ANDERS wordt: andere school, andere vrienden, andere vakken, andere leraren, ander lijf, andere emoties, andere behoeften, andere interesses. Niet gek dat je het soms even moeilijk hebt en dat je vragen hebt: Hoe ga je om met huiswerk? Hoe combineer je sport, vrienden, tijd voor hobby’s en ontspanning en school? Wat als je een bijbaantje wilt of juist niet? Hoe ga je om met de verwachtingen die ouders, leraren en vrienden van je hebben? Wat als je geen motivatie kunt vinden om te leren? Vragen waarop je soms niet direct een antwoord weet.

Coaching kan je helpen die antwoorden te vinden.

Wat gaan we niet doen? Je gaat niet luisteren naar mijn antwoorden op jouw vragen. We gaan geen lijst opstellen met nieuwe regels waaraan jij je moet houden. We gaan niet eindeloos graven in het hoe en waarom je bent zoals je bent.

Wat gaan we wel doen? We gaan kijken naar wat je lastig vindt, waarom je dat lastig vindt en wat jij eraan kunt doen. Ik help je te ontdekken wat jij belangrijk vindt in je leven en hoe jij om wilt gaan met de vragen waarop geen standaardantwoorden zijn. De gesprekken kunnen face-to-face of (deels) online plaatsvinden.

Lijkt het je wat? Maak zelf of via je ouders een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.